De Harvard Faculty of Arts and Sciences (FAS) bant diversiteitsverklaringen bij aanwervingen. Dat maakte de decaan van de Faculty Affairs and Planning Nina Zipser bekend op 3 juni. Zipser schreef dat zij en FAS-decaan Hopi E. Hoekstra deze beslissing namen na de negatieve feedback van talrijke faculteitsleden. Harvard volgt daarmee MIT.
Harvards Houghton Library (foto: Sebastià Giralt, 2008)
In plaats van de diversiteitsverklaringen zal de FAS – de grootste faculteit van de universiteit – een verklaring eisen over de 'inspanningen van de aanvrager om de academische gemeenschap te versterken' en een onderwijs- en adviesverklaring over hoe een aanvrager een 'leeromgeving zal bevorderen waarin studenten worden aangemoedigd om vragen te stellen en hun ideeën te delen'. Dit bredere perspectief erkent de vele manieren waarop docenten bijdragen aan het versterken van hun academische gemeenschappen, inclusief inspanningen om diversiteit, inclusiviteit en verbondenheid te vergroten, aldus Zipser.
Universiteiten in de Verenigde Staten krijgen steeds meer te maken met toenemende interne en externe druk om zich terug te trekken uit initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit (DEI). De kritiek op DEI bereikte aan Harvard een hoogtepunt toen de voormalige rector van Harvard, Claudine Gay, in januari 2024 aftrad na kritiek op haar omgang met antisemitisme op de campus en beschuldigingen van plagiaat in haar academische werk.
Aanvankelijk kwam de kritiek op DEI hoofdzakelijk uit rechtse politieke hoek. Volgens de tracker van de Chronicle of Higher Education zouden ten minste negen staten sinds 2023 wetten hebben aangenomen die het gebruik van diversiteitsverklaringen door (publieke) universiteiten bij aanwervingen en promoties aan banden leggen.
Maar het verzet bleef niet beperkt tot Republikeinse politici, zoals blijkt uit de gebeurtenissen op MIT en Harvard. Dat zijn namelijk beide private elite-universiteiten in democratische staten, waar het verzet van binnenuit komt. Critici stellen dat de diversiteitsverklaringen potentiële faculteitsleden dwingen hun steun te betuigen aan een institutioneel standpunt in plaats van open te staan voor echte reflectie. Hoogleraar psychologie Steven A. Pinker, bijvoorbeeld, medevoorzitter van de Council on Academic Freedom aan Harvard, hekelde diversiteitsverklaringen in een Boston Globe-opiniestuk van december 2023. Hij stelde dat ze ‘de volgende generatie wetenschappers zuiveren van iedereen die geen woke-ideoloog of een ervaren leugenaar is'.