Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) (Cambridge, Massachusetts), bant als eerste private elite-universiteit in de Verenigde Staten diversiteitsverklaringen bij aanwervingen van docenten. Dat maakte de woordvoerder van de universiteit bekend op zaterdag 4 mei. De beslissing werd genomen door de president van MIT, Sally Kornbluth. Ze werd daarin gesteund door de provoost, de kanselier en de zes decanen.
MIT: Jiaqian AirplaneFan, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
De beslissing is een belangrijk een keerpunt in de rol van 'diversiteit, gelijkheid en inclusie' (DEI) in het hoger onderwijs. Diversiteitsverklaringen zijn sinds enkele jaren alomtegenwoordig bij het werven van personeel aan Amerikaanse universiteiten. Ze wegen soms zeer zwaar door in het selectieproces. Een decaan van Emory University (Georgia) beschreef haar aanpak van aanwervingen zelfs met: 'Eerst de diversiteitsverklaring, dan het dossier'.
De diversiteitsverklaringen zijn al lang controversieel. Tegenstanders zeggen dat ze tot een ongeoorloofde ideologische screening leiden en tot een onwettige 'viewpoint discrimination'. Ze verzetten zich er dan ook tegen op grond van de academische vrijheid en de vrije meningsuiting.
Het bijzondere aan deze beslissing is dat MIT een private universiteit is in een Democratische staat en dat de beslissing van binnenuit komt. Tot hiertoe heeft het verzet tegen diversiteitsverklaringen vrijwel uitsluitend succes gehad aan publieke universiteiten in Republikeinse staten, aangemoedigd of uitgevoerd door wetgevers. Zo namen conservatieve staten zoals Florida , Texas en Utah wetten aan die diversiteitsverklaringen aan staatsuniversiteiten verbieden.
De kans dat andere private universiteiten het voorbeeld van MIT volgen, is reëel. Randall Kennedy, bijvoorbeeld, professor aan Harvard Law School die zichzelf nadrukkelijk een 'linkse geleerde die zich inzet voor de strijd voor sociale rechtvaardigheid' noemt, omschreef het algemene gevoel als: 'Het is moeilijk om de intense weerzin die veel academici aan Harvard voelen tegen DEI te overschatten (...).'