Eerder schreven we dat de studentenvertegenwoordigers in Würzburg in opstand waren gekomen, omdat de faculteit Geschiedenis van de Julius Maximilians-Universiteit zo gezegd banden zou onderhouden met extreemrechtse kringen. In het oog van de storm stonden Peter Hoeres, de houder van de leerstoel Moderne Geschiedenis, maar vooral Benjamin Hasselhorn, een collega die sinds 2019 bij Hoeres werkt.

De Julius Maximilians-Universiteit, afbeelding: Tilman2007, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Ondertussen heeft de zaak een positieve wending genomen: de universiteit heeft Hoeres en Hasselhorn in ere hersteld. De publicaties en uitspraken die door sommige studenten werden bekritiseerd, zijn op geen enkele manier aanstootgevend. Dat is het besluit van een onderzoek door een taskforce die door het universiteitsbestuur aangesteld was. Het universiteitsbestuur verklaarde ook in de toekomst de vrijheid van onderzoek en onderwijs te garanderen.
Verder werd besloten dat het cursusaanbod alleen in overleg met professor Hoeres zou worden uitgebreid. Studenten hadden immers geklaagd dat er te weinig aandacht was voor de nazigeschiedenis en eisten daarom een alternatief vak dat buiten de leerstoel viel. Hoeres noemde dit ongegrond en verwierp het als een inmenging in het vrije onderwijs.
Positief is ook dat honderden wetenschappers zich in een oproep alvast solidair met Hoeres en Hasselhorn hadden verklaard. Beiden staan aan de kant van de democratie en de Duitse grondwettelijke orde, klinkt het. De ‘extremisten’ die via een lasterlijke campagne geprobeerd hebben de reputatie te vernietigen van de leden van de leerstoel Moderne Geschiedenis, zijn daarentegen een bedreiging voor de democratie. De oproep werd ook ondertekend door bekende historici, zoals Jörg Baberowski en Andreas Rödder.
De hele zaak had overigens zulke proporties aangenomen dat ze ook besproken was op het Beierse ministerie van Wetenschap en Kunst in München.
Dr. Astrid Elbers
Universiteit Antwerpen
De auteur is kernlid van Hypatia