UAntwerpen zet onderzoeksproject met Hebrew University verder

Gepubliceerd op 30 augustus 2024 om 11:26

Het bestuurscollege van de Universiteit Antwerpen heeft beslist om een lopend onderzoeksproject met de Israëlische Hebrew University of Jerusalem verder te zetten, ondanks negatief advies van de Ethische Commissie voor Misuse, Human Rights & Security (MiHRS) van de universiteit. De pro-Palestijnse studenten die de campus eerder bezetten, plannen nieuwe acties.

Bezetting van de Universiteit Antwerpen door pro-Palestijnse studenten (foto: Astrid Elbers, 31 mei 2024)

 

Eerder had de Universiteit Antwerpen beslist dat op de lopende projecten een 'mensenrechtentoets' zou worden toegepast, maar dat de banden met de Israëlische universiteiten niet zomaar verbroken zouden worden. Over het project met de Hebrew University of Jerusalem adviseerde de mensenrechtencommissie van de UAntwerpen negatief vanwege de bijdragen van de universiteit aan opleidingsprogramma’s van het Israëlische leger. Rector Van Goethem vond dat een te smalle basis om de samenwerking stop te zetten, en oordeelde dat de Hebrew University zelf ook moest worden gehoord. Hij vroeg daarom een heroverweging van het interne advies en legde de kwestie voor aan het bestuurscollege. Dat laatste wees het negatieve advies af en besliste om de samenwerking verder te zetten.

'Er zijn geen indicaties voor een risico op betrokkenheid van deze universiteit bij ernstige en/of systematische schendingen van mensenrechten', lichtte Van Goethem toe. Als universiteit zou de Hebrew University een beleid voeren dat kritisch staat tegenover de opeenvolgende regeringen-Netanyahu. Ook rector-elect Herwig Leirs, die Van Goethem opvolgt op 1 september, schaart zich achter de beslissing van het bestuurscollege.   

De studenten die eerder de campus bezetten, zeggen dat de universiteit nieuwe acties mag verwachten. 'De strijd voor de academische boycot gaat verder', klinkt het. 

Hypatia staat alvast achter de beslissing van het bestuurscollege van de Universiteit Antwerpen om de samenwerking met de Hebrew University toch verder te zetten.