Twee personeelsleden van de Universiteit Antwerpen deden in een privégesprek 'racistische' uitspraken die per ongeluk werden opgenomen en illegaal op sociale media gepost. Vervolgens werden ze geschorst. Dat gebeurde op het einde van het academiejaar 2021-2022. Het was de aanleiding tot een petitie ten gunste van de twee personeelsleden en uiteindelijk tot de oprichting van Hypatia.
Universiteit Antwerpen - Hof Van Liere (afbeelding: File:University of Antwerp Hof van Liere.jpg - Wikimedia Commons)
Nog vóór de eigenlijke schorsing, was de communicatie over het voorval door rector Herman Van Goethem bedenkelijk te noemen. Daarom verscheen al een eerste artikel hierover bij denktank Liberales: Cancel culture aan de UAntwerpen: bewijs van structurele onverdraagzaamheid – Astrid Elbers — Liberales
Toen bekend werd gemaakt dat beide personeelsleden met onmiddellijke ingang geschorst waren, werd volgende petitie gelanceerd: Stop de cancel culture aan de Universiteit Antwerpen - Petities.com
Midden oktober stond de teller op bijna 5000 handtekeningen. Er kwam steun van personeelsleden van alle Vlaamse en ook enkele Nederlandse universiteiten. De petitie werd op 9 september symbolisch aan de rector overhandigd. Bij de start van het academiejaar 2022-2023 waren de personeelsleden echter nog steeds niet opnieuw aan het werk. Om de aandacht voor deze zaak niet te laten verzwakken, publiceerden we daarom op de dag van de academische openingsceremonie volgende artikel in Knack: 'Vrijheid van meningsuiting en academische vrijheid onder druk?' (knack.be) Ook bij de journalisten van Knack, was er aandacht voor de zaak: Na 'ontoelaatbare uitspraken' aan UAntwerpen: geschorste medewerkers weten nog niet wanneer ze mogen terugkeren (knack.be)
En in De Standaard besteedde Mia Doornaert er aandacht aan in haar column: Wetenschap aan de leiband | De Standaard.
Er volgde ook een interview van em. prof. dr. Paul Cliteur (Universiteit Leiden) met dr. Astrid Elbers (Universiteit Antwerpen). Dat kan u hier bekijken.